Je bedrijf gaat best goed. Maar als je goed kijkt dan doe je eigenlijk al jaren hetzelfde. Je innoveert niet heel veel. Af en toe een noodzakelijke investering of je koopt een leuke gadget. Of je volgt een workshop. Toch ga je daarna meestal gewoon door op oude voet omdat er geen échte noodzaak tot verandering is. Kijkend naar grote voorbeelden uit het verleden werd deze afwachtende strategie een aantal noodlottig.

Kodak, uitvinder van de film, stapte nooit over op digitaal, omdat ze vasthielden aan dat waar ze goed in waren: film. En de kleine speler Microsoft was in de jaren 80 IBM te snel af in de race om een computer op elk bureau te krijgen.

De enige reden waarom dit gebeurt is omdat bedrijven wereldwijd, van heel groot tot aan de eenmanszaak, te lang vasthouden aan dat waar ze groot mee zijn geworden. Aan dat wat tot nu toe heeft gewerkt.

Ook in de fotografie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Niet zozeer alleen technisch, maar vooral in de manier waarop beeld en nieuwe beeld- en communicatievormen worden ingezet. Een goed voorbeeld is de toenemende plek die video inneemt. Ben je als fotograaf hier mee bezig? Of houd je vast aan uitsluitend fotografie?

Wij zijn als mens lastig af te buigen van iets wat werkt, naar iets wat mogelijk beter of anders werkt. En we houden vast. Omdat het goed werkt.

Totdat het niet meer werkt.