Vanaf dat je heel jong bent moet je voor jezelf opkomen. Niet alle kinderen zijn het met je eens, en soms lijkt het wel of niemand dat is. De gemoederen lopen soms hoog op. Als kind kun je nog geen goed onderscheid maken en kiezen welke strijd je wil winnen. En welke je kunt laten schieten.

En als je je standpunt nu verdedigt, wat verdedig je dan? Dat wat je gewend bent? De markt en je klant zijn niet geinteresseerd in je verdediging. Wat voor hen telt is hoe je iets oplost. Als een klant kan kiezen tussen een leverancier die werkt conform dogma’s en één die groei en samenwerking en langere termijn mogelijkheden ziet in de toekomst, dan is de keus eenvoudig.

Elke business wereldwijd, waar en wat dan ook, heeft maar één taak. Mensen gelukkig maken. Als je weet hoe je dat moet doen, dan win je. En winnen doe je door tijd te investeren, en energie, in het begrijpen van je klanten, hun levens en aspiraties. En door uit te vinden op welke manier met wat je ook maakt of doet, hun doelen kunt helpen bereiken.