Wie kan zich nog herinneren dat onze levens niet compleet waren overgenomen door apparaten? Het begon begin jaren 90 met een pager.  Nu zijn we er compleet mee vergroeid.

Laatst was ik bij een vergadering waar de voorzitter vriendelijk vroeg alle telefoons buiten beeld te leggen. In een tas of jaszak, niet op tafel, ook niet ondersteboven. Ook niet in de broekzak, want zelfs de trilfunctie levert een afleidend dopamineshot op. Hij legde uit dat de constante stroom van berichten en impulsen de effectiviteit van vergaderingen naar bijna nul heeft gereduceerd. Het was een van de meest productieve bijeenkomsten in een hele lange tijd.

Britse zanger Jack White is begonnen met het bannen van mobiele telefoons tijdens zijn concerten. ‘Er wordt niet eens meer geklapt. In de ene hand een telefoon en in de andere hand een biertje. Echt genieten is er niet meer bij’.

Bij binnenkomst doe je je mobiel in een afgesloten  Yondr zakje zodat je de telefoon niet kunt gebruiken. Je houdt deze gewoon bij je. Na afloop wordt je mobiel weer bevrijd en kun je de opgelopen sociale media achterstand inhalen. Via zijn Instagram @officialjackwhitelive kunnen  zijn officieel gemaakt foto’s en video’s naar hartenlust worden gedeeld. ‘Zo heb je een telefoonloze en 100% menselijke ervaring’.

Een interessante ontwikkeling naar echte beleving. Het kan heel verfrissend zijn om een echt gesprek te hebben met iemand die naast je staat. Apparaten zijn natuurlijk geweldig en nodig. Maar het echte leven is beter.