In het vorige blogbericht hebben we kennis gemaakt met de 30-jarige Anja. Ik vertelde haar dat ik had gewild dat er iemand op mijn pad was gekomen toen ik haar leeftijd had. Ik vroeg haar of ze elke maand wat geld opzij legt of dat vrijwel alles opgaat. Het laatste blijkt het geval. En Anja is niet alleen. En het blijkt dus niet een gewoonte te zijn die zich tot Nederland beperkt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 11% van jonge mensen tot 30 jaar wereldwijd iets doet aan sparen of beleggen. En erop vertrouwen dat het wel goed komt met het pensioen. Of: ‘het zal toch wel loslopen met mij.’.  ZZPers zonder pensioen lijken dit hele vraagstuk te verdringen. Heel herkenbaar dus.

Vervolgens heb ik uitgelegd dat er een fenomeen bestaat als rente-op-rente bij sparen, en dat dit fenomeen nog sterker is bij een vehikel waar ik pas recent tegenaan ben gelopen: indexbeleggen. Toen ik het woord beleggen voor het eerst hoorde gingen mij de haren overeind staan. Beleggen is geld weggooien en de enigen die er rijker van worden zijn de banken. En ik had al eens een keer belegd en dat is hopeloos fout gelopen en duizenden euro’s verloren (tienduizenden guldens). Toch ben ik mij erin gaan verdiepen. Nadat ik één van de rijkste zakenmannen ter wereld, en meesterinvesteerder Warren Buffett positief had horen praten over indexbeleggen.

Wat is indexbeleggen? In Jip en Janneketaal: gestaag en met discipline elke maand iets opzij leggen in een fonds (mandje met heeeel veel aandelen verspreid over heel veel landen) om er vervolgens een heeele lange tijd niet aan te komen. Elke maand koop je dus een pakketje. Als de beurzen laag zijn koop je meer, als ze hoog staan minder. De truc is er niet aan te komen en alles laten staan, ook als het ‘fout’ gaat. Veel mensen raken in paniek als de beurzen omlaag gaan. Verkopen dan en vervolgens zitten ze met de brokken. Het punt is, zodra de beurzen omlaag gaan, dan hebben de grote spelers hun winst al gepakt. De kleine beleggers hebben dan altijd het nakijken. Daarom is indexbeleggen zo een fijn instrument.

Even voor je hier wegklikt: ik heb nergens een belang bij dat jij dit gaat doen of je erin gaat verdiepen. Ik ontvang van niemand een commissie of provisie.  Dit is puur een inzicht dat mij rust geeft en dat ik hier graag deel. Je hoeft er ook helemaal niets technisch van af te weten, omdat je helemaal niets hoeft te doen. Gewoon stilzitten. Net als groeiend gras. Dat groeit gewoon als de omstandigheden goed zijn (water en zon) en groeit wat minder als er minder water en zon is. Maar het gaat praktisch niet dood. Alleen bij extreem lange afwezigheid van  water en zon. Zo is het ook met de beurzen. Met geduld is er altijd beweging.

Indexbeleggen is een instrument is waarmee je geheel automatisch op lange termijn geld wegzet, in kleine plukjes. Dat kan als je geduldig bent, en maandelijks een paar onzinnige dingen minder aanschaft. Voor het bedrag van net dat extra jurkje, en twee in plaats van drie keer stappen in de maand, kun je honderd of een paar honderd euro per maand verstandig wegzetten. Je mist het niet eens, want anders was het opgegaan aan prullaria of dingen die je niet echt nodig hebt.

Er is geen enkele 100% ‘veilige’ manier van beleggen of sparen. Kijk maar naar de banken die moesten worden gered door de overheid, daar stond je geld ook niet veilig. Maar met Indexbeleggen zit je best wel safe. Het kan op twee manieren fout gaan. Ten eerste als je in paniek gaat verkopen of als je te vroeg uitstapt. En ten tweede als alle 5000 bedrijven die in één fonds zitten tegelijk failliet gaan. Als dat gebeurt dan storten alle economieën wereldwijd in. En dan komt er bij ons geen water meer uit de kraan. Die kans is dus heel klein.

Disclaimer: ik ben geen beurs- of beleggingsexpert. Ik heb mij er alleen een beetje in verdiept en deze vorm van periodiek een beetje geld wegzetten geeft mij rust. Wie er wel veel van weet is Shiva Bloemberg van Meesman Indexbeleggen.  Nee, ik heb ook geen belang bij het melden van deze partij. Ik beveel hen graag aan omdat het heel goed voelt. In minder dan 10 minuten heb je een account geopend. Hun website is supersimpel en geeft veel informatie. Er zijn uiteraard ook andere leveranciers, maar daar heb ik geen ervaring mee. Ik had zelf gewild dat ik dit 30 jaar geleden had ontdekt.