Waarom kiezen mensen niet voor jou?

Zolang we dit niet weten, verspillen we tijd en geld (onze tijd en hun tijd, ons geld en hun geld).

Hier is een basislijstje van redenen. Welke herken je? En welke kun je erbij zetten?

 • Ik weet niet dat je bestaat
 • Ik weet niet wat je aanbiedt
 • Ik vertrouw je niet
 • Ik geloof niet dat je kunt waarmaken wat je belooft
 • Ik ben bang voor verandering en dat jouw belofte wel eens uit zou kunnen komen
 • Ik heb nu niet in juiste ‘emotionele mindset’ om te kopen
 • Ik heb andere doelen dan jij denkt
 • Ik heb een ander probleem dan jij denkt dat ik heb
 • Ik vertel mezelf een ander verhaal over geld (en prijs en waarde) dan jij denkt
 • Ik ben niet de beslisser, of ik denk dat ik dat niet ben
 • Ik kan wachten, ik voel geen voordeel bij nu handelen en mijn besluiteloosheid overwinnen

Het komt vaak voor dat je het als fotograaf moeilijk hebt omdat er geen vertrouwen is in jouw bedrijf. Of in de beloftes die je maakt. En dan neem je vaak toevlucht tot het tegenovergestelde; vage algemene uitspraken en beloftes doen om zoveel mogelijk mensen aan te trekken. Met hagel schieten in plaats van gericht. Maar let op. Er is geen bewustzijnsprobleem, er is een vertrouwensprobleem. En alle moeite die je dan doet om zoveel mogelijk aandacht te krijgen levert het tegenovergestelde en averechtse resultaat op: minder of geschaad vertrouwen.

Voordat je tijd en geld gaat steken in ‘marketing’, zoek eerst uit welk probleem je precies belooft op te lossen. Dat is niet: ‘leveren van foto’s’. Daar ligt namelijk altijd een probleem onder dat je met je dienst oplost.

Kijk eens naar het lijstje hierboven. Geef dan antwoord; Waarom kiezen mensen jou niet?