Vast ook wel eens last van een middagdip? Dat heeft iedereen. Dit komt omdat we evolutionair ontwikkeld zijn om na het middageten even kort te slapen. Alle jager- verzamelaar volken, die nog leven in het pre-digitale en industriële tijdperk doen een dutje rond het middaguur.

De neiging om een dutje te doen is niet cultureel maar biologisch. Elk mens heeft een genetisch geprogrammeerde dip in de vroege middag. Dit is een evolutionair ontwikkeld en volstrekt normaal onderdeel van het dagelijkse ritme. We grappen wel eens over de siestacultuur in de Latijns-Amerikaanse en mediterrane regios. Dat is onterecht.

In Griekenland is rond 2000 besloten dat de siesta moest worden ontmoedigd. De studies die zijn gedaan bij groepen waar de siesta werd afgeschaft en waar deze nog werd gehouden zijn shocking.  Net als bij talloze Griekse tragedies is het eind dramatisch. Risico van vroegtijdige dood door hartfalen steeg met 37%. Bij mensen die zware arbeid verrichten steeg dit zelfs met 60%.

Waarom is dit spookverhaal van belang voor fotografen en andere creatieven?  In zijn boek Why We Sleep legt slaapexpert en wetenschapper Matthew Walker uit dat de mens een natuurlijk patroon van slapen in twee fasen heeft. De slaap ’s nachts en een korte middagslaap van ongeveer 30 minuten om optimaal te kunnen functioneren. En dat we langer leven, minder ziek worden, lagere kans op burn-out hebben ons beter kunnen concentreren. Dit is in onze moderne samenleving helaas niet (altijd) mogelijk.

Nu we dit weten kunnen we wel plannen om de belangrijkste taken in de ochtend te doen. Als je dus een presentatie moet geven aan een (nieuwe) klant, zorg dat je deze dan absoluut ’s ochtends doet. Voor je eigen bestwil, maar vooral ook voor de ander. Vermijd de middag.

Je bent zelf scherp en de ander hoort wat je te zeggen hebt. En op een onbewust niveau staat de luisteraar meer open voor je boodschap. Of dat nu een klant, collega of andere relatie is. We hebben elkaar nodig. Zo bereik je dat de ander écht hoort wat je zegt doordat deze niet overmand is door de dagelijks terugkerende slaap. Mocht je wél af en toe tijd kunnen maken voor een dutje, dan heeft dat meteen een extra versterkend en positief effect op je welzijn, prestaties en geluk.