Falen wordt bijna nooit veroorzaakt door gebrek aan goede voornemens, creativiteit, talent of ideeen, of gebrek aan een strategie of plan. Een goede uitvoering is geen garantie voor succes maar een gebrekkige uitvoering is zeer zeker een garantie voor falen.

Goede uitvoering met een slecht resultaat? dan moet je je strategie opnieuw bekijken. Je strategie is een verklaring waarin staat wat voor bedrijf je bent, actief in welke sector en met welke activiteiten je bezig bent. Uit de strategie volgt de tactiek die je plannen in resultaten omzet.

Alleen goede strategie en tactiek leiden tot goede resultaten. Klopt toch? Nee! Er is nog een loeigrote factor; discipline. Dag na dag. Alleen een lange termijn visie, geduld en elke dag disciplinair, stap voor stap, toewerken naar het resultaat. Met name als het lastig wordt en we het bijtje er dan al bij neer willen gooien. Discipline: dat klinkt logisch toch? Toch doen we het niet.

De meeste niet-succesvolle ondernemers stoppen met iets wat niet lukt om weer wat anders te beginnen. Ze maken half afgemaakte projecten niet af. Handdoek in de ring. Hoe hier mee om te gaan?

Ik liep vanmorgen langs mijn onopgeruimde klerenkast. Zootje was het en al lang een doorn in mijn oog. Stond op het punt om wat overhemden in een zak voor Humanitas te stoppen, toen de moed me in de schoenen zakte. Ik mikte het kledingstuk maar weer terug en liep naar de keuken om daar doelloos iets anders te gaan doen, de vaatwasser uitruimen of zo. Halverwege de keuken stopte ik en besloot; ‘Nee, ik doe het nu!’. In minder dan een kwartier was de kast opgeruimd en een bijna volle zak voor Humanitas stond in de gang.

In bedrijven, groot en klein, gebeurt constant hetzelfde. Dingen niet afmaken verstoort de flow van heel veel processen. Afmaken waar we aan beginnen, mits het het juiste ding is, is de enige soliede basis voor succes.

Uitvoeren is met focus afmaken wat we ons voornemen. Tot het af is. Steven Pressfield noemt dit de strijd tegen een levensgrote vijand; ‘Weerstand’ (Resistance). Zijn boek, The War of Art, is mogelijk het beste boek dat ooit is geschreven over dit onderwerp.

Uitvoering vereist discipline. Naar een doel toewerken binnen een redelijke deadline. Iedere dag een stap dichterbij. De grootste prestaties op aarde zijn zo bereikt. Geen enkel boek, geen enkele film en geen enkele andere door mensen bedachte prestatie van formaat is op een andere manier tot stand gekomen.

En niet alles wat we beginnen wordt een succes. Niet elk boek is of wordt een bestseller. Maar geen enkel boek dat niet wordt geschreven, vanwege gebrek aan discipline, wordt een boek. En dus ook nooit een succes.

Foto ©Michel Porro