Waarom je moet stoppen met je zorgen maken over wat anderen van je vinden.

Deze post gaat over de sociale overlevingsmammoet. Het primitieve deel van ons brein is geobsedeerd door erbij willen horen en aardig te worden gevonden. En we zijn constant angstig voor uitsluiting, voor schut te staan, of dat er negatief over ons wordt gesproken achter onze rug.

De mammoet stamt uit de tijd dat we in kleine groepen van 150 mensen samenleefden, zo’n 50.000 jaar geleden. Als we iets raars deden of onze kop boven het maaiveld uitstaken, dan waren we een gevaar voor de gemeenschap. En werden we verstoten, en dat liep altijd fout af als we als eenling een mammoet tegenkwamen. We conformeerden dus als overlevingsstrategie. Deze diep gewortelde evolutionaire angst leeft helaas nog steeds hoewel het fysiek gevaar van verstoting reeds lang niet meer bestaat.

Deze geniale blogpost ‘Taming The Mammoth’ van Wait But Why gaat over deze irreëele angsten die ons tegenhouden. Het mooie is; de mammoet is erg dom. En hoe wij nu, met de juiste hoeveelheid zelfbewustzijn, de mammoet kunnen temmen.

Foto: Stefan Keller