Alex is een jonge fotograaf en hij deed het goed. Al vrij snel werd hij bekend en veel gevraagd om zijn portretfoto’s en commercieel werk. Dat succes wakkerde weer een werklust aan die hem ook regelmatig richting burnout duwde. Hij kon geen nee zeggen. Succes is ook verslavend. Het geld dat hij verdiende jaagde hij er ook meteen weer doorheen. Dus dat schoot ook niet echt op.

Alex kwam erachter dat werk deed omdat vrienden hem hadden aangemoedigd dit te gaan doen. Het was niet zijn eigen echte keuze. De roem maakte echter veel goed. Maar het begon hem steeds zwaarder te vallen.

Na een goed gesprek met een vriend besloot Alex twee weken de natuur in te gaan. Om foto’s te maken waarvan hij het meeste hield; prachtige landschappen en woeste wildernis. Hij liep als kind al veel buiten en hield van bossen en bergen.

Alex ging zijn natuurfoto’s exposeren en het was een daverend succes. Na nog een paar reizen besloot Alex zijn eerdere keuze los te laten. Hij ging zich volledig richten op zijn passie: de natuur. Zijn financiële leven draaide ook 180 graden. Hij verdiende meer en gaf zijn geld ook niet meer uit aan troostaankopen.

Onze grootste kans op succes ligt in het wegstrepen van angst. Angst voor de mening van anderen. Over wat zij denken over wat wij wel of niet doen.  Als je je richting verandert en iets doet met heel je hart, in plaats van wat je denkt dat ‘hoort, of het juiste ding is’, dan zul je je doelen bereiken. Veel eerder dan je denkt.

Foto: Alif Ngoylung