Een vriend van me is architect. Hij maakt prachtige dingen voor fijne klanten. Naast zijn ambacht houdt hij zich natuurlijk bezig met veel andere zaken. Zoals administratie, veel communicatie met klanten, scholing en bezoek aan congressen etc. Dat allemaal neemt wel 80% van zijn tijd in. Hij vindt terecht dat dat bij het ondernemerschap hoort.

Deze architect is echter geen ondernemer maar een freelancer. Een freelancer verdient alleen als hij zelf aan het werk is. Een ondernemer bouwt aan iets dat groter is dan hijzelf. Hij verdient dus ook als hij niet werkt.

De meeste ondernemers zijn freelancers. En de enige manier waarop je succesvol kunt zijn als freelancer, is niet door meer uren te maken, maar door meer te vragen per opdracht. En dat kan alleen door betere klanten te krijgen. Omdat betere klanten een grotere uitdaging zijn voor je, ze betalen je meer, ze praten meer over je werk, waardoor je weer betere klanten krijgt.

Het enige verschil dus tussen een freelancer die het zwaar heeft en een die het voor de wind gaat, is dat deze gewoon betere klanten heeft.

Als je de keuze hebt, als je je bedrijf start, ga dan voor een klant die jou kan betalen. Waar geld geen probleem is.  Ga niet op zoek naar klanten zonder geld. En als geld wel een probleem is; het gaat er niet om hoeveel geld ze op de bank hebben staan, maar om hoeveel geld ze bereid zijn uit te geven aan de oplossing van hun probleem. Als jij het waard bent, dan zullen ook klanten met wat minder geld bereid zijn om je te betalen.