Een klant vertelde me dat ze dingen in de wereld ziet die ze liever niet zou zien.  Dat zij sterk en weerbaar is en dat minder weerbare mensen om haar heen het onderspit delven. En dat ze dat moeilijk vindt. En dat ze snapt dat niet iedereen zo sterk kan zijn als zij.

Het is onze natuur om te helpen. Dit zit in onze genen en gaat helemaal terug naar de oertijd. We gaven elkaar bescherming tegen de elementen en wilde dieren én we hadden elkaar nodig. Al was het maar om ervoor te zorgen dat onze soort in stand bleef. Dat zit dus ingebakken.

Om anderen te kunnen helpen moeten we weten wat ze nodig hebben. Welke acties lossen hun probleem op? Dat kan bedrijfsmatig door het leveren van iets dat goedkoper, leuker of sneller is of iets dat meer voldoening geeft dan andere beschikbare diensten.

Ook zonder het leveren van een dienst hebben we allemaal een kans om anderen te helpen weerbaarder te worden. En dus hen te helpen hun wereld ‘maakbaar(der)’ te maken. En dat kan door trots te zijn op je eigen kracht en vaardigheden en die te laten zien. Zodat je een lichtend voorbeeld bent. Zo help je mensen en bedrijven in nood door medelijden om te zetten in inspireren en mogelijk oplossingen.

Foto: Dakota Corbin Unsplash