Er is mogelijk geen enkel onderwerp in de managementlitteratuur waar meer over is geschreven dan over leiderschap. Maar leiderschap is niet management.

Leiden is niet moeilijk. Leiderschap is het creëren verandering van iets en het maken van dingen waar je in gelooft. Dingen waarvan je denkt, weet of voelt dat je iets een stukje beter maakt. Een beetje beter per keer. Zoals elke fotoopdracht of andere interactie met een klant een kans is om iets beter te maken dan daarvoor.

​Je hebt alle vaardigheden en bekwaamheden om een waanzinnig groot verschil te maken. Je hoeft niet te wachten tot je je kunst geperfectioneerd hebt. Een leider is niet per definitie iemand die bovenaan de organisatie staat. Ook de alleenwerkende ondernemer is leider. En de werknemer die het voortouw neemt. Die het initiatief neemt.

Er bestaan geen leiders zonder beweging, en geen beweging zonder leider. Leiders en volgers maken onze wereld beter. En wat is er mooier dan het zijn van een leider, aan het hoofd van een beweging de wereld beter maakt.

Als fotograaf heb je de kans en de plicht om te vernieuwen. Het voortouw te nemen.  En klanten en volgers die jou willen om wat jij maakt. Het enige wat nodig is je verlangen om dit te laten gebeuren.