Ik las in een recent blog van Naval Ravikant over het belang van lange termijn acties, strategie en relaties. In de economie heet het voordeel dat dit oplevertrente op rente, of samengestelde interest. “Speel lange termijn spelletjes met lange termijn mensen”.

In het kort gaat het hierom:

  1. Kies een industrie of tak van sport waarin je speelt met mensen die er ook voor de lange termijn in (willen) zitten. Lange termijn spelers maken elkaar rijk. Korte termijn spelers verrijken alleen zichzelf.
  2. Alles van waarde in het leven komt naar je toe via rente op rente over een hele lange periode. En dit geldt voor alles, zeker niet alleen financieel. Denk aan gezondheid. Maar ook aan relaties met kinderen, partners en vrienden. En aan zakenrelaties. Hoe langer je in vertrouwen met elkaar werkt hoe beter de band.
  3. Mensen zullen elkaar helpen bij het volgende spelletje ook als het een keer mis gaat. Door dat opgebouwde vertrouwen neemt de wrijving af en is er veel meer speelruimte om elkaar te vergeven als het een keer fout gaat. En met die afnemende wrijving kun je ook samen steeds grotere dingen gaan doen.

Dat eerste punt gaat dus heel veel verder dan geld verdienen. “Lange termijn spelers maken elkaar rijk”. We zullen bereid zijn meer in elkaar te investeren als we veel en intensief hebben samengewerkt. Zo werkt rente op rente in de economie, en ook in relaties.

De volgende keer als iemand je belt voor een eenmalig klusje bedenk je dan of je met die persoon voor de lange termijn wil gaan. Je zult je afvragen; hoe weet ik dat nou. Ergens moet ik toch beginnen? Persoonlijk werk ik uitsluitend samen met lange termijn mensen en neem nooit meer iets eenmaligs aan. 

Word dus iemand die in lange termijn relaties denkt. Ga er dan op uit, zoek en vind partners en vrienden die datzelfde willen. En die er samen met jou voor willen gaan. Het werkt echt.

Foto Photo Toa Heftiba Unsplash