De oorsprong van de naam van de narcis wordt vaak verbonden aan ‘narcist’. En dat stamt weer af van de Griekse mythe over Narcissus. Deze knappe en populaire jongeman moest niet veel hebben van de liefde en wees alle vrouwen wreed af. Na een pijnlijke confrontatie met de nimf Echo trok hij zich terug. Op een dag ziet hij zichzelf in het water van een beek weerspiegeld waar hij in bewondering verliefd wordt op zichzelf. Hij was er niet weg te slaan en uiteindelijk kwijnde Narcissus helemaal weg. Niet zo’n vrolijk verhaal dus.

De narcis bloeide oorspronkelijk in de buurt van beekjes en riviertjes. Vandaar dat deze bloem gekoppeld is aan de naam van de Griekse tragische figuur. De bloem heeft ook nog eens een hangend hoofdje, dus lijkt het helemaal te kloppen. Maar er worden heel andere en veel positievere betekenissen aan de narcis toegekend. 

In China bijvoorbeeld is de narcis een symbool van fortuin. Zelfs in zodanige mate dat de narcis het symbool is van het Chinese nieuwjaarsfeest. In Japan staat de narcis voor vrolijkheid en in Frankrijk voor hoop. En degene die in Wales de eerste narcis plukt is gezegend met meer goud en zilver in het komende jaar. Arabische volken menen dat de narcis een lustopwekkend middel is en kaalheid voorkomt. En de narcis is het symbool van de American Cancer Association en staat voor hoop op genezing.

Zo heeft de narcis verschillende betekenissen, zowel positief als negatief. Dit verhaaltje gaat niet over de oorsprong van de naam van de gele bloem. Het gaat over de keuzevrijheid om een wijd geaccepteerde interpretatie over te nemen als de waarheid. Als veel mensen iets denken of vinden, wil dat niet zeggen dat het ook zo is. Zelfs niet als iedereen dat vindt.

Je kunt, en moet zelfs, altijd je eigen mening vormen. En in dat proces kun je er een negatieve of een positieve draai aan geven. Zodra iemand algemeenheden verkondigt, of een mening van een ander napraat, dan kan het helpen even de narcis voor de geest te halen. Klopt het wel wat jij zegt? Of geloof ik liever iets anders?