Hoe raak je een doel dat je niet kunt zien?

Het antwoord is: dat kan niet. Welk doel je ook wil bereiken: gezondheid, gezin of familie, mentaal, financieel, spiritueel, carriere en persoonlijk. Alles valt of staat met het beschrijven van de eindbestemming.  En waarom je daarheen wil.

Je kunt nooit een doel raken wat je niet hebt. Als je nergens op mikt dan raak je steeds alles. En blijf je dolend en je acties algemeenheden.

Wat zijn je doelen? Heb je ze opgeschreven? Heb je de voordelen en uitkomsten op een rijtje als je die doelen hebt bereikt?  Heb je de moeilijkheden en hindernissen in het vizier die tussen jou en je doel staan? Met wie moet je samenwerken om die doelen te halen? Weet je wat je allemaal moet weten om er te komen? En tenslotte: heb je een datum geprikt?

Definieer een doel waarmee je één of meer van je levensdoelen bereikt. En waarom dat een belangrijk doel is voor je. En je zult zien dat je blij bent dat je dit hebt gedaan.

‘Je dromen zijn de hoeken van de puzzel van je leven’, hoorde ik laatst. Als we de doelen gaan beschrijven, dan is dat hetzelfde als het begin van het oplossen van de puzzel. Onze hersenen volgen de instructies die je jezelf geeft in de vorm van een plan.

Als je een doel stelt voor jezelf, dan ga je zo ver als je kunt zien. En als je daar bent aangekomen, dan kun je zelfs nog verder kijken. Door doelen stellen wordt je territorium heel veel groter, in plaats van kleiner.

Als fotograaf is het soms heel lastig doelen te stellen. Vaak werken we alleen en blussen we brandjes. De dagen vullen zich steeds om alles te doen wat er op ons afkomt. Hele belangrijke vragen als; ‘waarom doe ik dit werk’ blijven liggen. Een fotografe vertelde mij dat zij portretten maakt om de levens van haar klanten te helpen veranderen. Haar fotografie is heel veel meer dan leuk en creatief bezig zijn met fijn werk. Het gaat haar om de levens van haar klanten.

Doelen en motivatie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het een kan niet zonder het andere. Wat zijn jouw drijfveren?