Je kijkt naar een zeilwedstrijd met identieke boten, hetzelfde aantal bemanningsleden en ze varen allemaal met dezelfde wind. Maar er is maar één winnaar. En niet zonder reden. Dat is het resultaat van een aantal kleine en soms ogenschijnlijk niet allemaal even belangrijke dingen.

Voor de hand liggend zijn de stand van de zeilen en de timing van het moment van overstag gaan. En is de crew goed op elkaar ingespeeld en hoe zit het met de fysieke en mentale voorbereiding? Bij alle windsterkten is namelijk de hoogste concentratie vereist. En hoe zit het met de toestand van de boot? Zijn zeilen en tuigage in beste conditie? Zijn de weersomstandigheden goed bestudeerd?

In de markt en in ons vak als fotograaf in het bijzonder zien we hetzelfde gebeuren. Er staan er maar een paar aan de top. Zij zijn daar niet door puur geluk terechtgekomen.

Net als in de zeilrace hebben de winnaars consistent aandacht voor alle aspecten. Naast technisch vakmanschap en creatief onderscheidend zijn speelt er veel meer onder de radar. Welke verandering wil de fotograaf teweegbrengen bij zijn klant? Is hij empathisch. Begrijpt hij haar? Is zijn werk consistent qua boodschap en stijl? En bereidt zij zich net zo goed voor op elke fotosessie als de zeilcrew? Gaat hij door als het even tegenzit, als de wind uit de zeilen wordt genomen. Gaat zij overstag op het moment waar de rest op dezelfde weg blijft?

In de zeilwereld geldt altijd: race is pas voorbij als deze voorbij is. Soms moet je van de meute weg om een andere wind op te zoeken. Ergens anders in het veld kan zo maar de kans liggen die je niet ziet en kunt pakken als je daar niet heen vaart.

Foto ©Michel Porro