“Elk doek is uniek en ik ben er soms 3 dagen mee bezig..”

De deur zwaait open en daar staat een vrolijk lachende vrouw in losse donkere kleding met verfvlekken. Dat moet Françoise zijn. Ik was afgereisd naar Soignies in het Waalse deel van Belgie zo’n 40 kilometer onder Brussel. Haar onthaal is uitermate hartelijk en we lopen naar het atelier op de bovenverdieping van een voormalige 19e eeuwse werkplaats. Ik kwam fotografie achtergronddoeken bekijken, en bleek al snel; bewonderen.

In de fotografie zijn alle details belangrijk. Voor een portret bijvoorbeeld moet je een idee hebben hoe je de persoon in beeld wil brengen. Met wat voor licht, in welke omgeving. En hoe wil je uiting geven aan het karakter? 

Een van de belangrijkste beeldbepalers is de omgeving. We kunnen ook een rol papier als achtergrond gebruiken. Dat geeft een rustig effect en alle kleuren zijn mogelijk. Ik heb recent het achtergronddoek herontdekt. In de jaren 90 gebruikte ik dit vrij veel, het was in de mode en alle klanten wilden dit. Later vond ik het wat kitsch worden en paste het niet meer toe.

Mede geïnspireerd door fotografen als Norman Jean Roy en Annie Leibovitz ben ik toch weer eens gaan kijken naar mooie doeken. De mooiste ambachtelijke handgemaakte achtergronddoeken komen van Oliphant uit New York. Ze zijn werkelijk prachtig. Omdat ik iets belangrijks als een achtergrond eerst wil zien voor ik het koop dan zou ik eerst naar New York moeten. Dat is niet naast de deur. Lichtinval, structuur en patroon zijn soms in het echt anders dan op internetplaatjes.

Recent heropende ik dus de jacht op mooie achtergronddoeken en kwam terecht bij de Belgische kunstenares. Hardy werkt op een manier die het dichtst komt bij de sublieme kwaliteit van Oliphant. Sterker nog; het is lastig de verschillen te zien. Ze had wat dingen voor me uitgezocht op basis van voorkeuren die ik had doorgegeven. Het probleem openbaarde zich al meteen; bijna alles is mooi.

Opgeleid als kunstenares studeerde ze schilderkunst, muziek, zang en later ontdekte ze de wereld van ambachtelijke restauratie van antieke meubels.  Haar man is fotograaf en samen hebben ze drie jaar geleden het idee opgevat en uitgewerkt om te gaan produceren waar een enorme behoefte aan is: ambachtelijke achtergronddoeken van superieure kwaliteit.

Mijn mond viel open toen ik zag dat waar ik naar op zoek was daar op de vloer lag. Vervolgens kocht vrijwel meteen zes doeken. Een investering waar ik enorm blij mee ben.

“Het is soms moeilijk om afscheid te nemen”.

Aan het eind van de dag klikte het zo goed dat we af hebben gesproken dat Nederlandse fotografen bij mij terecht kunnen voor alle informatie. In mijn studio heb ik altijd een aantal doeken liggen die bekeken kunnen worden. Ik vind het belangrijk dat Françoise’s werk bekend wordt bij een bredere groep fotografen. Ik ben dan ook heel graag haar ambassadeur. Ik had de hoop al opgegeven dat ik ooit nog met achtergronddoeken zou werken omdat ik ze simpelweg niet kon vinden.

Ik weet dat er meer fotografen en filmmakers zijn die hun repertoire een extra dimensie willen geven. Een selectie doeken kunnen in mijn studio aan de Schoolstraat 4 in Wassenaar op afspraak worden bekeken. Bel me op 06-15071517.