Hans Andeweg

De aarde en het universum, hoe vat je dat in woord en beeld? De spreker doet dat door de juiste slide te kiezen die past bij zijn verhaal. En het juiste beeld versterkt de boodschap en dus de merkbelofte.

Ik ontmoette recent Hans Andeweg tijdens een forum georganiseerd door Optimist Magazine. Wat me aansprak is zijn krasse uitspraak dat aandacht en intentie voor een groot deel de creatieve bouwstenen zijn voor resultaat. Dat gedachten dus de werkelijkheid creëren. En dat er geen grenzen zijn en dat alles mogelijk is.

Ik heb zijn boek Scheppend Leven er even op nageslagen om hier wat meer van te snappen. Lees dat energie je aandacht volgt en dat alle kracht van binnenuit komt. Dit komt uit de Huna filosofie van de inheemse bevolking van Hawaï, een overgeleverde leefwijze met diepe inzichten.

Andeweg: ‘volgens Huna is het doel om een heel mens te worden. En dat we op weg zijn naar een bestemming, en dat voor velen deze levensweg onopgemerkt aan ons voorbij gaat. ‘Bewust worden leidt naar een hoger bewust zijn. De weg is het doel’

Ik ben het met Andeweg eens  of het nog maar de vraag is of we de Aarde verrijken met onze ‘handel en wandel’. Zijn wij wel bezig met  het ons steentje bijdragen, tijdens onze levensweg, aan de bewustwording van de planeet?

De foto waar Andeweg zo voor de Aarde staat heeft een paar weken op mijn netvlies gestaan. Alles wat wij als mens doen, en niet doen, heeft een invloed op de kwaliteit van het leven van elke individuele andere medebewoner van de Aarde. De Huna filosofie, vele honderden jaren oud, is bevestigd door de modernste ontdekkingen op het gebied van de kwantummechanica.

Alles en iedereen is aan elkaar verbonden. We hebben dus de kans om tijdens onze reis hierover bewust te worden en waarde te creëren. Brengen in plaats van halen, delen in plaats van nemen. De enige manier om de kans op een duurzame toekomst te vergroten. De Aarde overleeft het wel, de mens moet alleen wakker worden. Volgens Andeweg is het universum vrijgevig en grootmoedig. Maar er is nog wel een weg te gaan. 

Andeweg alsmede een aantal andere inspirerende sprekers zijn te lezen in de komende editie van Optimist Magazine. Foto: ©michel porro