De bouw van een piramide duurde wel 30 jaar. Een steen per keer. Kaizen (改善) is het Japanse woord voor ‘verbetering’. Steeds een klein stuk(je) per keer.  Wat heeft dit met ondernemerschap te maken?

Goede lange termijn gewoontes komen tot stand als je elk onderdeel van je leven in hele kleine stapjes verbetert. Vandaag 1%, volgende week 1%, de week erna 1% etc. Dat is 52% in een jaar. Kleine dagelijkse stappen.

Elke prestatie met waarde en betekenis heeft tijd gekost. Een ‘plotsklaps succes’ is een mythe en is vrijwel altijd voorafgegaan door talloze kleine, consistente inspanningen.

Jim Rohn heeft ooit gezegd: “Succes is het elke dag toepassen van een paar eenvoudige disciplines, terwijl falen niets anders is dan het elke dag herhalen van enkele beoordelingsfouten.”

Er is een verschil bij professionals tussen expert en gemiddeld. De expert verbetert haar/zijn prestatie, een leven lang bewust en consistent,  steeds een heel klein stukje.

De begrijpelijke valkuil bij de meesten van ons is dat we teveel willen doen. We verwachten een te groot resultaat, te snel, en denken heel veel hooi op onze vork te moeten nemen.

Succesvolle mensen die we kennen, of waar we over hebben gelezen, zijn daar gekomen door het proces van Kaizen. Ze zijn gegroeid door een continu en geleidelijk proces. In haast onzichtbare stappen. Zoals gras groeit, steeds een millimeter, je ziet het niet maar het gebeurt wel.