Veel mensen denken dat ze een planning nodig hebben voor de hele reis. Dat klopt gewoon niet. Mensen die resultaten boeken weten dat je iets moet doen om dichter te komen in de buurt van waar je heen wil. IETS is genoeg. En heel veel beter dan nog meer plannen.

Kleine dingen uitproberen en creëeren is niet zomaar iets dat je erbij doet of omdat het ‘leuk’ is om te doen. Het is noodzakelijk om verder te komen. Om het leven te hebben en gaan leven dat je ambiëert. Creativiteit is niet talent. Dat is niet iets dat je ‘hebt’, maar dat je ontwikkelt.

Veel kunstenaars, en iedereen die creëert is een kunstenaar, zijn gewoon begonnen met kleine stapjes. Die nergens heen leken te gaan. Creativiteit is als een spier die steeds sterker wordt. Zodat je je bedrijf gaat bouwen, nieuwe mensen ontmoet en het leven gaat leven waar je altijd al van hebt gedroomd.

Veel fotografen en andere kunstenaars denken dat creativiteit is het uitproberen van nieuwe manieren van fotograferen. Dit is maar een klein onderdeel. Creativiteit gaat heel veel verder. Het gaat om dingen anders zien en uitproberen, zakelijk, technisch, communicatief. Je creativiteit is je grootste zakelijke eigenschap. 

Zolang je het gevoel hebt dat je stilstaat of vastloopt, dan weet je automatisch dat je onvoldoende creatief bezig bent. En te weinig nieuwe dingen uitprobeert.

Het leven ligt voor je voeten, maar zal nooit naar je toekomen. Je zult het moeten aantrekken en omarmen. En dat kan alleen als je de oude dingen laat voor wat ze zijn en nieuwe dingen gaat proberen en testen. En er lol in gaat hebben. 

Zoek mensen op die ook zo denken en weten dat dit de sleutel is voor succes. En negeer de mensen die geen verandering zoeken en alles wat nieuw is zien als een bedreiging.
 
Ga dit weekend eens iets doen wat je nog nog nooit hebt gedaan. Hoeft niets met je werk te maken te hebben. Misschien is het iets dat je altijd al had willen doen. Of iets wat je een beetje eng vindt, maar wel mooi vindt om te doen. Zolang het je maar vreugde en een beetje spanning oplevert. Geloof me, je gaat dit heel tof vinden. Zo ga je je eigen leven vormgeven.