Greg Rusedski verloor een partij tijdens de derde ronde van Wimbledon omdat hij heel erg boos werd. Hij was hard op weg naar de overwinning. Tijdens de tweede set roept iemand uit het publiek; ‘out’! De scheidsrechter dacht dat het de grensrechter was die out riep, en dus was het out.

Rusedski ontspoorde compleet door een voor hem onverklaarbaar besluit van de scheidsrechter. Vloekend en tierend smijt hij zijn racket tegen de grond. En hij windt zich dermate op, dat de wedstrijd toen al verloren was.

Tijdens het interview na de match geeft hij eerlijk toe dat niet zijn tegenstander heeft gewonnen, maar dat zijn kwaadheid had verloren. Het is een klassiek voorbeeld van hoe kwaadheid concentratie en dus je werk negatief kan beinvloeden. Federer, Svitolina en Djokovic hebben hier ook mee te maken. Het is niet wát er gebeurt, maar hoe ze ermee omgaan wat het verschil maakt.

Mike George schrijft over dit incident in Don’t get mad get wise’ dat tennis een praktische metafoor is voor het leven. Zowel zakelijk als persoonlijk. Beiden zijn een spel, met extreem onvoorspelbare impulsen. Gebeurtenissen waar we op moeten reageren. Het is allemaal heel leuk, tot het er écht toe doet. Tot de gemoederen oplopen, we mogelijk verkeerd begrepen worden of we denken dat er misbruik wordt gemaakt.

Boosheid, verbolgenheid, geprikkeldheid en miskend voelen zijn nooit goede emoties om de juiste beslissing te nemen. George vertelt ook dat John McEnroe een zeldzame uitzondering is op de regel. Hij is dan ook een uitzonderlijk figuur. McEnroe kon zijn boosheid aan- en uitzetten. Zo snel dat het zijn concentratie niet beinvloedde. Verder was hij enorm getalenteerd en leek hij een oneindig doorzettingsvermogen te hebben. En, hoeveel meer wedstrijden zou hij niet hebben gewonnen als hij minder boos werd?

In persoonlijke en zakelijke relaties is het dus steeds raadzaam in geval van een naar e-mailtje of acute stress de reactie van Rudelski in gedachten te houden. Denk aan de tennisbal in de foto. Wacht een paar minuten met reageren. Laat het opgekomen cortisol wegebben, en ga dan rustig verder.