Deze vriendelijke  houtkunstenaar kwam ik tegen tijdens een bezoek in de jaren 90 aan Kyoto, Japan. Hij zat daar in een achteraf steegje in de deuropening van zijn workshop. Net begonnen aan een nieuw beeldje. Hij zag me wel staan en keek me vriendelijk aan. Ik wilde van alles vragen.

Een Westerse voorbijganger sprak toevallig wat Japans en schoot me te hulp. Kazuhiro legde uit dat hij dit werk al zo’n zestig jaar doet. Hij heeft een schare trouwe klanten. En vanuit de hele regio heeft hij aanvragen om een beeld te maken. Ik vroeg hoelang hij er nu mee bezig is. Ik zag namelijk dat hij heel snel werkte. En tijdens ons korte gesprek van een half uur of zo was het beeldje al zo goed als af.

Ik kon het niet laten en vroeg wat zo’n kunstwerk nu kost. Toen Kazuhiro de prijs noemde merkte ik dat ik ervan schrok en het helemaal niet kon plaatsen. Voor ik er erg in had vroeg zei ik: “wow, hoe kan het zo duur zijn, u bent er al met al maar een uurtje mee bezig”. Zijn antwoord zal ik nooit vergeten. “Nee, ik ben er niet een uur mee bezig, maar 60 jaar en een uur”.

Het duurde even voordat ik snapte wat hij bedoelde. Kazuhiro ging verder. “Mijn klanten hebben respect en waardering voor mijn lange professionele ervaring. De beelden die ik maak hebben een speciale betekenis voor hen.  Omdat ík ze heb gemaakt, dat is de meerwaarde.”

Net zoals deze houtsnijkunst is fotografie niet inwisselbaar omdat het persoonlijk is. Hoe zou het voor je zijn als je wordt betaald voor het persoonlijke resultaat dat je levert? Jouw soms levenslange ervaring en expertise zit in je kunst verweven. Dát is jouw meerwaarde. Ga op zoek naar klanten die dat zien, waarderen en willen.