Een tijdje terug maakte ik portretten van de directeur van een divisie van een groot telecombedrijf. Er was een uur voor uitgetrokken. We raakten aan de praat over fotografie en camera’s. Hij is enthousiast amateur. Voor we het wisten waren er ruim drie kwartier verstreken. Er was nog geen foto gemaakt.
 
Ik stelde voor dan toch maar een flitser op te stellen en te gaan doen waar ik voor gekomen was. Uiteindelijk moest het even snel in vijf minuten. Hij had namelijk een vergadering.
 
Nadat ik efficient en gefocussed in enkele minuten drie verschillende portretten had gemaakt namen we afscheid. Hij vroeg gekscherend: ‘Meneer Porro, het gaat zo snel, waarom bent u zo duur?’ Ik antwoordde: ‘Daarom ben ik zo duur. Hoe eerder ik klaar ben hoe beter het voor u is. En uw tijd is net zo kostbaar als die van mij. Uw bedrijf betaalt voor de waarde van het resultaat, niet voor de tijd dat ik ermee bezig ben’.
 
Hoe zou je leven en je carriere er uitzien als je gaat rekenen op basis van resultaat.  En niet op basis van uren en tijd. Veel fotografen werken met uren, halve dag of dagtarief. Dat is waar veel opdrachtgevers dan ook naar kijken. Hoeveel kost jij in verhouding tot een andere fotograaf die ongeveer hetzelfde werk doet en levert. Dan staat de deur ook open voor concurreren op basis van prijs. Er is altijd een ander die net wat goedkoper is.
 
Als je je gaat onderscheiden en leveren op basis van resultaat dat alleen door jou kan worden geleverd, dan kom je los van werken op basis van uur- of dagtarief. Het lijkt een woordenspel, maar dat is het niet.  De tijd die je met iets bezig bent is niet relevant en interessant voor de klant. Deze is alleen geïnteresseerd in het eindresultaat. Echter, tijdsduur wordt nog veelvuldig gebruikt als norm voor de prijs. Daar kun je alleen zelf als fotograaf verandering in brengen.
 
In het volgende blog deel twee over dit onderwerp.
 
Foto: HeyouRelax