Op het moment dat de kwaliteit het enige is dat er toe doet dan is de prijs niet meer belangrijk. De ambachtsman die een eeuwenoud kasteel helpt restaureren doet maar één ding. En dat doet hij heel erg goed. De opdrachtgever vertrouwt hem volledig. De lijm moet in precies de juiste hoeveelheid op het kostbare lint worden uitgesmeerd. Zodat het bijna onbetaalbare doek niet wordt geruineerd. En dat het resultaat wordt gegarandeerd. Het kasteel wordt in volledige oude en originele glorie hersteld.

Hoe zou het zijn als je de strijd niet meer aan hoeft te gaan om je prijs te verdedigen. Als de klant alleen jou kiest om wat je maakt of doet. Om wie jij bent. Dat je zo betrokken en bijzonder bent, dat de prijs dus geen afweging meer is. Dat je zo goed bent dat je geen concurrentie hebt.

De gerenommeerde Amerikaanse fotografe en kunstenares Jill Greenberg heeft het jarenlang moeilijk gehad. Ze deed haar eigen ding en weinig mensen vond het wat. Toch hield ze vol, ondanks de armoede en tegenslagen. Totdat iemand het wél wat vond. En totdat klanten haar wel gingen boeken, omdat die ene klant het wat vond en totdat ze het zó druk kreeg dat art directors zeiden: ‘regel iemand die maakt wat Jill Greenberg maakt’.

Ga iets maken wat jou anders maakt dan anderen. Dat zó speciaal is dat je wordt gekozen door die paar mensen die dat heel graag willen hebben. En die het dan aan één of twee mensen doorvertellen. Wees een ambachtsman of -vrouw.