De meningen verschillen over of je van luiheid af kunt komen. Zo’n berg was wegwerken of beeldbewerking doen, of regelmatig onderhoud van je lijf in de vorm van bewegen? Luiheid en opzien tegen noodzakelijke klusjes gaat niet ‘zomaar over’. Luiheid, en het tegenovergestelde; een actieve en energieke zijnstoestand, zijn het gevolg van aangeleerde gewoontes en manieren van zijn.

Als we zelf lui zijn of anderen lui zien zijn, dan hebben we daar meestal een een negatief beeld bij. Maar waar het op neerkomt is dat luiheid niets anders is dan een gebrek aan het werken naar een doel toe. Luiheid is een zijnstoestand waarin je niet gemotiveerd bent om het noodzakelijke te doen om dat doel te bereiken.

Je zou jezelf de vraag kunnen stellen, als je ergens tegenop ziet, of aan begint en er komen gevoelens van boosheid, irritatie of misschien wel pijn, waarom doe ik deze activiteit en waarom moet dit af? Wat is mijn hogere doel? En wat is het resultaat als het af is en hoe helpt me dit als ik het niet afmaak of uitstel? Er komt echt niemand langs die jou gaat vertellen en uitleggen waarom het belangrijk is dat je dat doet.

Wat helpt, als je je overweldigd voelt door een taak, is focussen op kwaliteit en plaats van kwantiteit. Soms denken we dat alles snel moet. Steve Jobs vertelde Business Week in 2005 “Kwaliteit is veel beter dan kwantiteit”. En: “We krijgen niet de kans om heel veel dingen te doen met ons leven, en daarom moet ieder groots werk verrichten. Het leven is kort.”

Terug naar de wasmand. Deze is een metafoor voor ons opzien tegen taken. Kun je verder met het werken aan je hogere doel als de berg is opgevouwen? De tafel is dan weer vrij. Zodat je kunt werken of eten. En zo is het met alles. Werk in stapjes waarbij twee factoren je helpen: lever kwalitatief hoogwaardig werk en denk aan je doel.

En nooit vergetend uiteraard, dat af en toe lui zijn ook best mag en helemaal geen zonde is. Een welverdiende rust na gedane arbeid.