Alles is al eens gedaan. En iedereen laat zich inspireren door anderen. En dat is heel normaal en goed. Elke stijl is weer een gevolg van kleine aanpassingen of interpretaties van een eerdere of andere manier van kijken en fotograferen. En daaruit vloeit weer een unieke persoonlijke stijl.

Het is niet alleen heel goed maar noodzakelijk om te kijken naar andere kunst. Juist andere vormen zoals bijvoorbeeld de oude meesters. En als je naar collega’s kijkt voor creatieve inspiratie, kies dan een heel ander genre.  Verdiep je als portretfotograaf bijvoorbeeld ook in architectuur. Alleen dán kun je zelf vernieuwen.

Veranderingen in de mode zijn altijd een vernieuwing. Doe ideeën op en masseer deze naar jouw nieuwe realiteit. Anders verdampen ze.  Of blijf je voortborduren op wat er al is.

Soms kom je tot inspiratie als je slaapt of even nergens mee bezig bent. Maar de meeste bruikbare ideeën komen naar je toe als je alert bent en erop uit gaat. Ze zijn verstopt tot je ze ontdekt. En er dan wat mee doet.

Laat je dus zoveel mogelijk inspireren door andersdenkenden. En maak dan je eigen kunst. Het is altijd van jou.